DUIVENPOSTPLUS
De site staat ter beschikking van duivenmelkers en duivenverenigingen

 

Daenen Pierre
Primus Interparis.

 

Tongeren – Van stad naar stad kom je langs de Hasseltsesteenweg. Typisch voor Haspengouwse gemeenten is dat ze gevormd zijn door meerdere kleine woonkernen. Tongeren voldoet eveneens aan deze streekgebonden geschiedkundige ontwikkeling van steden en gemeenten. In Neerrepen zijn de huisnummers erg hoog langs de N 30. In de twee meter hoge haag staat een verdoken brievenbus met huisnummer 553. Ook de lichtreclame werd gecamoufleerd in het groen. Verscholen achter deze groene buffer vinden we één van de eerste tuinarchitecten van Limburg. Met zijn bedrijf “Tuinen Daenen” is Pierre erg actief in de streek en is het zoonlief die nu zorgt voor de opvolging.

 

Hoe het begon.

Met de paplepel werden de zonen Eric en Pierre opgevoed met respect voor de natuur en met vaders voorliefde voor de gevleugelde dierensoort. Vader Hendrik was beroepshalve veearts maar had als hobby zijn hart verpand aan de duiven. Het begrip “huisdieren” was toen bij veeartsen nog niet ingeburgerd. Bij een ziek paard of koe werd de medische kennis ingeroepen, vaak veel sneller als voor een zieke boer, boerin of kind. Een veearts wordt hier plaatselijk ook wel een “artiest” genoemd. Het begrip “Artiest” heeft dus de betekenis van veearts maar ook van kunstenaar, tovenaar.
Pa Hendrik Daemen was beide, een kunstenaar in duivensport.
De drukke praktijk van vader verhinderde hem om stipt de duiven te verzorgen. Boeren die zijn hulp inriepen wachtten tot hij mee ging en dan nog even het hok oplopen werd zeker niet in dank afgenomen. Door een gelukkig toeval kwam Cretin Vanzeer zijn diensten aanbieden. Hij zorgde voor de regelmaat in voeding en training van de duiven zodat Hendrik wat ontspanning vond in het weekend. Voor Limburg is Cretin zeker één van de eerste duivenknechten of om het met een modern begrip te omschrijven, hokverzorger.
Nostalgische verhalen vertellen dat in de periode van vader Daenen in het Luikse wel een dertigtal dubbelingen mogelijk waren en dat ook niet duivenmelkers er dankbaar gebruik van maakten om de lijn voller te poulen.
Pierre kwam regelmatig in het duivenlokaal van Tongeren en hielp soms. Bij de inkorving op de avond dat de duiven van Barcelona thuiskwamen in 1973 ging het gerucht, wat later ook werd bevestigd, dat Jef Carlens uit Zepperen Barcelona internationaal won. Het greep de jonge twintiger aan en voor zichzelf wilde hij de uitdaging aangaan om het jaar nadien ook deel te nemen aan die koninginnenvlucht. Het Tongers inkorfbureel dat heden tot de grootste van het land behoort, mocht toen nog geen duiven voor Barca aanvaarden, Hasselt was de enige plaats waar Limburgers hun Spanjevliegers mochten inkorven.
In 1974 werden door Eric en Pierre zeven duiven ingekorfd, jaarduiven en tweejaarse, eentje wist tijdig het hok te bereiken.

 

Stamopbouw.

Veearts Daenen had een uitgebreide streek als werkterrein. Bijna elke boer riep zijn diensten in, in geval van nood. Zo is hij ook bij Lycops uit Riksingen terechtgekomen. Op deze vierkanthoeve waren meerdere knechten en meiden actief. Boer Lycops had buiten de klassieke runderen en paarden ook een stal voor duiven. Op dit duivenhok kwamen beide mannen soms wel eens terecht na een consultatie ter plaatse. Hendrik bracht er de eerste duiven mee naar Henis, maar regelmatig werd vers Lycops-bloed van hok verplaatst.
Beide Vlaanders zijn lang in de ogen van veel Limburgse duivenmelkers de bakermat geweest van duivensport in alle disciplines. De eerste fondduiven kwamen van West-Vlaming Oscar De Vriendt uit Moere.
De kruising van beide bloedlijnen zorgde voor vuurwerk in de duivenwereld. De streek rond Tongeren heeft altijd aangeleund bij het industriegebied Luik.

Ook in duivensport was er een trek naar de vurige steden. 
Bij het overlijden van Hendrik in 1966 besloot moeder om de duiven publiek te verkopen. Erik en Pierre, toen pubers, hadden wel enkele lievelingsduiven maar hadden hun hart nog niet verpand aan de duivensport.
Hokverzorger Cretin Vanzeer en één nonkel kochten enkele duiven terug, van de eerste fondspeler uit de streek, zodat het hok niet volledig leeg zou staan.
Een duif uit een kruising De Vriendt – Materne werd in ’76  2de nat. Barcelona.
Pierre en Eric hebben samen voor duivensport gekozen en geput uit een gemeenschappelijk kweekhok. 
Verder zijn er duiven gekomen van andere melkers zoals: Via Vereecken is Pierre in het bezit gekomen van een rechtstreekse “Didi” van Vandebroek uit Wilsbeke.
Met Miel Materne werden duiven geruild en werd ook een samenkweek gedaan.
Van Cretin Vanoppen is de moeder van de nationale winnaar van hok verhuisd samen met een dochter van de geschelpte winnaar, dus moeder en kleindochter.
De naam Pol Tassens behoort ook bij steekkaarten van de duivenfichebak.

 

Referenties.

Bij Pierre is duivensport een middel om vrienden iets te schenken.
De winnaar van de fondmarathon Jef Bertrand wilde enkele jaren geleden deelnemen aan een fondvlucht met een duif op een graanjonge. Hij had er geen en via vaste helpende kracht Marcel Bertrand kreeg broer Jef een jonge van de kwekers in de boxen. Later werd dit een stamduif ven Jef Bertrand.
Cyriel Jorissen uit Mal bekwam een jonge duif en deze werd later de overwinnaar vanuit Pau.
Willy Moermans werd goudenvleugelwinnaar met een duif die werd gekweekt uit twee Daenenduiven.
De Nederlander Loek Gardin wint 1ste internationaal Barcelona met een Daenenduif.
De laatste en meest vers in het geheugen is de 1ste internationaal Barcelona gewonnen door Van Houten, Nederland.
 
Systeem.


De oude duivers worden op weduwschap gespeeld. Een gedeelte mag een nest hebben voor het seizoen en vertrekken zo op weduwschap. Een ander gedeelte wordt op droog weduwschap gestart. Dat wil hier zeggen dat de duivers hun duivin zien als ze thuiskomen van leervluchten in voorbereiding op het grote werk. Het uiteindelijke doel is om de oude duiven na Barcelona ook nog te laten lossen in Perpignan.
De jaarduiven 2009 werden als jonge duif niet geleerd. De duivers en duivinnen zitten in afzonderlijke hokken en worden als jaarduif gespeeld op een schuifdeursysteem, vele melkers passen dit systeem toe bij  het spel met jonge duiven voornamelijk op de nationale vluchten. Op deze wijze zijn de jaarduiven tot Argenton en Souston geweest.

 

Verzorging.


Duiven zijn belangrijk in het leven van Pierre maar het gezin en het werk krijgen nog meer prioriteit. De duiven mogen uitvliegen als het past met het werk en als er geen last van roofvogels is. De groene omgeving heeft dus ook hier een paar nadelen. 
Volgens Pierre is het niet noodzakelijk dat de duiven in het vluchtseizoen elke dag het luchtruim doorkruisen, de duivenhokken hebben ruime rennen voor het hok.
De duiven krijgen hun vaste portie voer, indien er nog restjes liggen van de vorige dag dan wordt de voederbeurt overgeslagen. Het is dus een volle bak systeem maar er mag geen graan verkwist worden op de hokken. Elke dag vers drinkwater in een uitgespoelde drinkpot is een vast ritueel. 
De woonbakken worden regelmatig gepoetst, de vloer wordt twee keer per jaar gepoetst.

 

Medisch.


Op medisch gebied heeft Pierre het volste vertrouwen in een gewezen medestudent. Norbert Peeters zat ook op kot in de periode dat Pierre het uitgangsleven van de Gentse studentenbuurt leerde kennen. Ooit volgde ze dezelfde richting maar Pierre besloot uiteindelijk tuinarchitectuur te volgen.
De aangevatte studie brengt nu voor hem nog steeds een voordeel en zorgt er ook voor dat hij een betere kijk heeft op de gezondheid van dieren en meer specifiek op duiven.
Veearts Peeters wordt gevraagd om de nodige verplichte inenting te komen uitvoeren voor het seizoen en bij het spenen van de jongenduiven. Voor de rest wordt deze man van de wetenschap zo weinig mogelijk aangesproken, Pierre wil op een zo natuurlijk mogelijke wijze duivensport beoefenen.
Het motto is “Geen Medicatie”. Soms moet je wel bijsturen en komt er een preventieve tricokuur.

 

IFC 4000


Sedert enkele jaren, gestart in 1993, hebben Pierre en Eric zich belangeloos ingezet om duivensport te promoten. In deze periode speelden Eric en Pierre elk afzonderlijk , sedert 1986, maar beschikten over een gezamenlijke kweekren.
Tussen pot en pint hebben voornamelijk duivenmelkers met fondduiven het idee naar voren gebracht om de lokale en provinciale huldigingen te overstijgen. “De Vrede” was de wekelijkse ontmoetingsplaat van de initiatiefnemers. Sedert ’93 zijn een aantal leden ontvallen, zo ook Eric Daenen, en werd het bestuur gevormd door mensen uit de onmiddellijke omgeving van de Ambiorix-stad.
Zij vatte het idee op een viering te organiseren in de Euregio. Uiteindelijk werden Belgie, Nederland, Luxemburg, Groot Britane Nederland en Duitsland betrokken en uitgenodigd om deel te nemen aan hun kampioenschappen.
De Vlaamse vrienden uit de omgeving van Zottegem die de koninginnenvlucht vanuit Barcelona meer aanzien wilden geven hebben in 2001 besloten om met verenigde krachten samen te werken.
Voor Pierre, voorzitter IFC, is het welslagen van dit opzet belangrijker dan de prestaties van de eigen kolonie.
Voor de medewerking aan IFC kan Pierre ook rekenen op twee vaste vrienden die hem ook helpen bij de verzorging van de duiven, Marcel Bertrand en Gust Marechal.

“Het Didike”
Duivenmelkers die hun oog hebben laten vallen op het internationaal treffen kennen de waarde van de titel “Primus Inter Paris 2009” een vermelding die wordt toegekend aan leden van de Brugse Barcelonaclub. Het is een regelmatigheidscriteria dat wordt gehouden over vijf opeenvolgende deelnames aan de koninginnenvlucht uit Spanje.
De moeilijkheidsgraad voor het behalen van deze titel is ontzettend hoog. Het aantal kandidaten dat in aanmerking komt is laag en behoren tot duiven van uitzonderlijke kwaliteit.
De staalblauwe duivin heeft een krachttoer uitgehaald en is nu als tienjarige nog erg levendig, een duif die steeds goed in haar pluimen zit en prachtig en jong aanvoelt.
Deze duivin komt uit de lijn van “Didi” en werd in het gezamenlijk kweekhok met broer Eric, overleden in 2008, gekweekt. De titel is dus ook postuum voor hem.


Prestaties:     2003    793/11806
                        2004    1510/12245
                        2005    1344/12998
                        2006    486/11802
                         2007    175/12612
                        2008    2640/11484
                        2009    337/13503
Met zeven deelnames en zeven klasseringen is deze topduif ook vier keer per tiental geklasseerd;

 

 

TERUG  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voeg hier de belangrijkste voordelen toe die jouw bedrijf uniek en de beste maken. Vertel waarom je klanten moeten kiezen voor jouw producten of diensten en welke voordelen ze zullen krijgen nadat het product is gekocht. Schrijf je eigen tekst, maak 'm mooi en klik op Klaar.

.

.

Voeg hier de belangrijkste voordelen toe die jouw bedrijf uniek en de beste maken. Vertel waarom je klanten moeten kiezen voor jouw producten of diensten en welke voordelen ze zullen krijgen nadat het product is gekocht. Schrijf je eigen tekst, maak 'm mooi en klik op Klaar.